4ΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Βυτίνα – Δημητσάνα – Καρύταινα – Πύλος – Μεθώνη – Αρχαία Μεσσήνη

1Η ΜΕΡΑ: ΑΘΗΝΑ – ΒΥΤΙΝΑ – ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ – ΚΑΡΥΤΑΙΝΑ – ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Συγκέντρωση νωρίς το πρωϊ στο σχολείο και αναχώρηση για Βυτίνα. Ορεινό χωριό στο Μαίναλο, κατάφυτo, με όμορφα πάρκα για περιπάτους, τρεχούμενα νερά και θαυμάσιο κλίμα. Είναι η γενέτειρα του ιστορικού Κωνσταντίνου Παπαρηγόπουλου. Στη συνέχεια αναχώρηση για τη Δημητσάνα. Χτισμένη αμφιθεατρικά σε δυο αντικριστούς λόφους, πάνω από το Λούσιο ποταμό, σε υψόμετρο 1000μ. στο Μαίναλο. Διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός – ξύλινα μπαλκόνια, κεραμιδένιες στέγες, λιθόστρωτα σοκάκια – αποτελεί ένα από τα ωραιότερα τοπία της Πελοποννήσου. Στη πλούσια Βιβλιοθήκη της φυλάσσονται κώδικες, σπάνιες εκδόσεις και πλούσιο βιβλιογραφικό υλικό. Μέσα στη Δημητσάνα σώζονται τα σπίτια του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε΄ και του Παλαιών Πατρών Γερμανού. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου, του Αγίου Ιωάννη, οι έξι μπαρουταποθήκες, καθώς επίσης και το μουσείο Υδροκίνησης. Στη συνέχεια της διαδρομής μας, περνούμε από την Καρύταινα. Είναι ανακηρυγμένος παραδοσιακός οικισμός, καθώς διατηρεί το χρώμα της μεσαιωνικής καστροπολιτείας με κύριο αξιοθέατο το κάστρο στην κορυφή του λόφου πάνω από τον οικισμό. Το χωριό θα σας εντυπωσιάσει με τα πέτρινα διώροφα ή τριώροφα σπίτια, μερικά του 19ου αιώνα, τα πλακόστρωτα σοκάκια, τις παλιές βυζαντινές εκκλησίες αλλά και τη θέα που προσφέρει στο αρκαδικό ανάγλυφο. Στη συνέχεια αναχώρηση για την πρωτεύουσα της Μεσσηνίας, την Καλαμάτα. Άφιξη στο ξενοδοχείο και τακτοποίηση στα δωμάτια. Δείπνο στο ξενοδοχείο. Το βράδυ προαιρετική ομαδική έξοδος. Διανυκτέρευση.

2Η ΜΕΡΑ: ΠΥΛΟΣ – ΜΕΘΩΝΗ
Μετά το πρωινό, θα ακολουθήσει εκδρομή στην Πύλο, την όμορφη πολιτεία με το νησιώτικο χρώμα, το ιδιόρρυθμο αρχιτεκτονικό σχέδιο, κτισμένη αμφιθεατρικά. Στον μικρό και γραφικό κόλπο της στις 20 Οκτωβρίου 1827 έγινε η ναυμαχία του Ναυαρίνου , αποφασιστικής σημασίας για την τελική έκβαση του αγώνα και την καταστροφή του τουρκικού στόλου. Από εκεί θα ανηφορίσουμε στο πευκόφυτο Κάστρο. Συνέχεια της εκδρομής μας η Μεθώνη, μια ακόμη πανέμορφη πόλη στα Μεσσηνιακά παράλια η οποία υπήρξε από τα σπουδαιότερα λιμάνια της Πελοποννήσου κατά τον μεσαίωνα και κατέληξε να είναι η σπουδαιότερη ναυτική βάση μεταξύ Ευρώπης και Αγίων Τόπων. Το εντυπωσιακό της κάστρο χτίστηκε από τους Σταυροφόρους και τους Βενετούς . Εδώ θα παρατηρήσουμε Βενετσιάνικα οικόσημα, το λιοντάρι του Αγ. Μάρκου και το φρούριο πάνω από τη θαλάσσια τάφρο που συνδέεται με μικρή νησίδα, ένα άλλο οχυρό μέσα στη θάλασσα.Αργά το απόγευμα επιστροφή στο ξενοδοχείο. Δείπνο και προαιρετική ομαδική έξοδος. Διανυκτέρευση.

3Η ΜΕΡΑ: ΚΑΛΑΜΑΤΑ – ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ
Μετά το πρωινό, θα μας δοθεί η ευκαιρία να έχουμε μια καλύτερη γνωριμία με την πόλη της Καλαμάτας. Θα δούμε το Κάστρο της πόλης ή Πύργος των Βιλεαρδουίνων (1208) , το λαογραφικό Μουσείο, το Μητροπολιτικό Ναό της Υπαπαντής και το Ιστορικό εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων όπου οι οπλαρχηγοί κήρυξαν την επανάσταση κατά των Τούρκων. Στη συνέχεια θα αναχωρήσουμε για τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης. Η Αρχαία Μεσσήνη ήταν η πρωτεύουσα του Μεσσηνιακού κράτους με το όνομα να το έχει πάρει από την πρώτη μυθική βασίλισσα Μεσσήνη. Οι αρχαιολογικές έρευνες που έχουν γίνει στην περιοχή έχουν φέρει στην επιφάνεια σημαντικά αρχαιολογικά αρχιτεκτονικά ευρήματα, όπως το συγκρότημα του Ασκληπιείου, το Ωδείο και το Βουλευτήριο. Ο χώρος χαρακτηρίζεται από την ποικιλία των οικοδομημάτων (οχυρά, ιερά, δημόσια οικοδομήματα, κατοικίες και ταφικά μνημεία), με το μεγάλο πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες αρχαίες πόλεις, να μην έχει καλυφθεί από πιο νέους οικισμούς και παράλληλα να βρίσκεται σε ένα πολύ όμορφο φυσικό περιβάλλον.Το απόγευμα επιστροφή στο ξενοδοχείο.Δείπνο και προαιρετική ομαδική έξοδος. Διανυκτέρευση.

4Η ΜΕΡΑ: ΚΑΛΑΜΑΤΑ – ΜΥΣΤΡΑΣ – ΑΘΗΝΑ
Μετά το πρωϊνό θα αναχωρήσουμε για την τελευταία μας βόλτα στην πόλη της Καλαμάτας .Θα επισκεφθούμε το κάστρο της πόλης αλλά και το Λαογραφικό Μουσείο. Θα κάνουμε μια βόλτα στην πανέμορφη παραλία της και μετά θα αναχωρήσουμε για το Μυστρά όπου θα επισκεφτούμε το Βυζαντινό Μουσείο.. Ξεκινώντας για την επιστροφή μας στην Αθήνα θα κάνουμε μία στάση στην Τρίπολη   και   στην Κόρινθο για καφέ και ξεκούραση . Αργά το απόγευμα άφιξη στο χώρο του σχολείου με τις καλύτερες των εντυπώσεων.

Το πρόγραμμα είναι ενδεικτικό και δύναται να τροποποιηθεί σύμφωνα με τις ανάγκες του σχολείου.