ΠΑΣΧΑ ΣΤΗΝ
ΠΑΤΜΟ

ΠΑΣΧΑ ΣΤΗΝ

ΠΑΤΜΟ

Αναχώρηση:
01/05

Αναχώρηση:
01/05

Επισκόπηση

Στο νησί της Αποκάλυψης…

«εκεί που ακούστηκε η φωνή του Θεού»

6 ήμερη οδική εκδρομή

Επισκόπηση

Στο νησί της Αποκάλυψης…

«εκεί που ακούστηκε η φωνή του Θεού»

6 ήμερη οδική εκδρομή

1η μέρα - M. Τετάρτη: Πειραιάς - Πάτμος
Συγκέντρωση στο λιμάνι του Πειραιά στις 17:00 και επιβίβαση σε πλοίο της BLUE STAR που αναχωρεί στις 18:00 για Πάτμο. Το αεράκι θα μας χαϊδεύει το πρόσωπο και θα μας ψιθυρίζει γλυκά για τις ανείπωτες ομορφιές που θα συναντήσουμε στο νησί της αποκάλυψης. Άφιξη τα ξημερώματα και εγκατάσταση στο ξενοδοχείο μας Skala Hotel 3* στη Σκάλα.
1η μέρα - M. Τετάρτη: Πειραιάς - Πάτμος
2η μέρα - Μ. Πέμπτη: Τελετή Νιπτήρος - Σκάλα - 12 Ευαγγέλια στο Σπήλαιο της Αποκάλυψης
Πλούσιο μπουφέ πρόγευμα και αναχωρούμε να ανακαλύψουμε το νησί της Πάτμου. Θα ανηφορίσουμε στην Χώρα, για να παρακολουθήσουμε την τελετή του Νιπτήρα, ένα από τα παλαιότερα θρησκευτικά έθιμα, άρρηκτα συνδεδεμένο με τη Μεγάλη Εβδομάδα και με το νησί της Πάτμου. Η τελετή του Ιερού Νιπτήρα είναι μια αναπαράσταση της πράξης του Ιησού, πριν την αρχή του Μυστικού Δείπνου. Τότε ο Χριστός, πήρε μια λεκάνη με νερό και έπλυνε τα πόδια των μαθητών του, θέλοντας να τους διδάξει να είναι ταπεινοί και να υπηρετούν τους συνανθρώπους τους. Το έθιμο της τελετής του Νιπτήρα ξεκίνησε, περίπου τον 4ο αιώνα και συνεχίζει να πραγματοποιείται κυρίως σε μοναστήρια στα Ιεροσόλυμα και Πάτμο. Χρόνος ελεύθερος στη Χώρα και στη Σκάλα και για καφέ και γεύμα (έξοδα ατομικά) και επιστροφή στο ξενοδοχείο για ξεκούραση. Το βράδυ αναχώρηση για το Σπήλαιο της Αποκάλυψης, για να παρακολουθήσουμε τη λειτουργία των 12 Ευαγγελίων σε ατμόσφαιρα μοναδικά κατανυκτική.
2η μέρα - Μ. Πέμπτη: Τελετή Νιπτήρος - Σκάλα - 12 Ευαγγέλια στο Σπήλαιο της Αποκάλυψης
3η μέρα - Μ. Παρασκευή: Χώρα - Ιερές Μονές - Γροίκος – Επιτάφιος στην Σκάλα Πάτμου
Πλούσιο μπουφέ πρόγευμα και επίσκεψη στη Χώρα στο καστρομονάστηρο του Ιωάννη του Θεολόγου. Με τα τεράστια 15 μέτρων ύψους, τείχη του, δεσπόζει του νησιού. Κατά τη διάρκεια των πειρατικών επιδρομών, οι κάτοικοι έβρισκαν προστασία μέσα σ αυτά. Η Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου άρχισε να κτίζεται το 1088 από τον Όσιο Χριστόδουλο το Λατρηνό, στον οποίο ο αυτοκράτωρ του Βυζαντίου Αλέξιος Α΄ ο Κομνηνός, με χρυσόβουλο, χάρισε το μικρό άγονο και άνυδρο νησί της Πάτμου και τα γύρω νησιά για να εγκατασταθεί . Μαζί του, ήρθαν και εγκαταστάθηκαν μοναχοί και πολίτες, κυρίως από την Κρήτη και την μικρά Ασία! Θα δούμε το νέο Σκευοφυλάκιο – Μουσείο (έξοδα ατομικά), με βυζαντινές εικόνες, ιερά κειμήλια, λείψανα αγίων, το ιδρυτικό χρυσόβουλο της Μονής κ.α. Συνέχεια για τη Μονή Ζωοδόχου Πηγής. Περιήγηση στον μεσαιωνικό οικισμό της Χώρας, το Λαογραφικό Μουσείο και το Αρχοντικό του Σημαντήρη (έξοδα ατομικά). Χρόνος για γεύμα (έξοδα ατομικά) και αναχώρηση για τη Μονή του Ευαγγελισμού, με πανοραμική θέα στον Κόλπο των Κήπων. Στην επιστροφή μας θα θαυμάσουμε τους εντυπωσιακούς ανεμόμυλους της Πάτμου, σημείο αναφοράς για τους λάτρεις της φωτογραφίας. Λίγο παρακάτω το γραφικό ψαροχώρι Γροίκος που εξελίσσεται γοργά σε τουριστικό οικισμό. Επιστροφή στο ξενοδοχείο και το βράδυ θα παρακολουθήσουμε την εξόδιο ακολουθία του Επιταφίου στην Σκάλα όπου κάθε χρόνο στο λιμάνι συναντιούνται οι Επιτάφιοι από τις ενορίες της Σκάλας.
3η μέρα - Μ. Παρασκευή: Χώρα - Ιερές Μονές - Γροίκος – Επιτάφιος στην Σκάλα Πάτμου
4η μέρα - Μ. Σάββατο: Κρουαζιέρα στους Λειψούς (προαιρετικά)
Πλούσιο μπουφέ πρόγευμα και καιρού επιτρέποντος, προαιρετική εκδρομή με καραβάκι στο πολύνησο των Λειψών με τις πολλές βραχονησίδες (έξοδα ατομικά). Λειψώ, όπως το έλεγαν απ τους αρχαίους χρόνους. Ένα μικρό νησί, το μεγαλύτερο μιας συστάδας 30 νησίδων, στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο, στα Δωδεκάνησα. Ανατολικά της Πάτμου και βόρεια της Λέρου, η Λειψώ απλώνει περήφανα την έκταση των 16 km2 της στο Αιγαίο και σας προσκαλεί να τη γνωρίσετε, παρέα με τους 784 κατοίκους της. Οι Λειψοί έχουν έναν οικισμό, χτισμένο στο απάνεμο λιμάνι του νησιού, ένα όμορφο νησιωτικό χωριό με λευκά σπιτάκια, γαλάζια και καφέ παραθυρόφυλλα, τη γραφική πλατεία με το Δημαρχείο και το Εκκλησιαστικό - Λαογραφικό Μουσείο, την ολόλευκη εκκλησία με το γαλάζιο τρούλο να δεσπόζει, με μαγαζάκια, ταβερνάκια και ψαροκάικα γύρω στα λιμάνι. Εδώ βρίσκεται και ένα ταπεινό βυζαντινό εκκλησάκι του 1600, η Παναγιά του Χάρου, με τη μοναδική εικόνα όπου η Παναγιά δεν κρατά το Θείο Βρέφος, αλλά τον Σταυρό με τον Ιησού επάνω του. Είναι μια μοναδική απεικόνιση που δείχνει τον θρήνο της μητέρας και το μαρτύριο που πέρασε παραλαμβάνοντας το παιδί της νεκρό ύστερα από ένα απίστευτα σκληρό και ατιμωτικό μαρτύριο. Το νησί είναι καθαρό αιγαιοπελαγίτικο: ξερό, άνυδρο, λίγα δέντρα, πετρώδες έδαφος. Θαρρείς είναι φτιαγμένο όλο σε «ανθρώπινη κλίμακα», φιλόξενο, ήρεμο, περπατήσιμο, με χαμηλούς λόφους, ελαιώνες, αμπελώνες και χωράφια, με υπέροχες ακρογιαλιές, παραλίες, βράχια και σπηλιές, σε ακτογραμμή 36 χλμ. Επιστροφή το απόγευμα και το βράδυ ετοιμαζόμαστε να παρακολουθήσουμε την Αναστάσιμη Λειτουργία με κατανυκτική ατμόσφαιρα που μόνο η Πάτμος μπορεί να προσφέρει αυτές τις ημέρες. Ακολουθεί Αναστάσιμο δείπνο με παραδοσιακή μαγειρίτσα και άλλα εδέσματα.
4η μέρα - Μ. Σάββατο: Κρουαζιέρα στους Λειψούς (προαιρετικά)
5η μέρα - Κυριακή Πάσχα: Πασχαλιά & Εσπερινός Αγάπης
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ! Μπουφέ πρόγευμα και ώρες Λαμπριάτικες μπροστά στη γαλήνια παραλία. Το μεσημέρι θα απολαύσουμε Πασχαλινό γεύμα – γλέντι και αργότερα, θα μεταφερθούμε στη Χώρα στο Μοναστήρι του Ιωάννου Θεολόγου για τον Εσπερινό της Αγάπης. Μία άλλη συγκλονιστική εμπειρία θα ζήσουν, όσοι παρακολουθήσουν στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Πάτμου, τον εσπερινό της Αγάπης την ημέρα του Πάσχα. Θα ακούσουν το Ευαγγέλιο της Ανάστασης σε πολλές γλώσσες και στην Ομηρική διάλεκτο. Το απόγευμα, θα συμμετάσχουμε στις εκδηλώσεις του Δήμου στη Σκάλα (γλέντι με παραδοσιακούς χορούς και δωρεάν προσφορά εδεσμάτων και κρασιού), εφόσον και φέτος πραγματοποιηθούν.
5η μέρα - Κυριακή Πάσχα: Πασχαλιά & Εσπερινός Αγάπης
6η μέρα - Δευτέρα του Πάσχα: Βόρεια Πλευρά Νησιού (Λάμπη) - Πειραιάς
Πλούσιο μπουφέ πρόγευμα και αναχώρηση για μία σύντομη διαδρομή στη βόρεια πλευρά του νησιού. Ακολουθώντας τον δρόμο προς τον Όρμο της Λάμπης, θα θαυμάσουμε τις πανέμορφες παραλίες από ψηλά και περνώντας από τον οικισμό του Κάμπου θα βρεθούμε στην παραλία Λάμπη. Η παραλία είναι πασίγνωστη για τα πανέμορφα και πολύχρωμα βότσαλα που κάνουν το τοπίο να μοιάζει με έργο τέχνης. Επιστροφή στη Σκάλα το μεσημεράκι, επιβίβαση στο πλοίο και αναχώρηση για Πειραιά. Άφιξη αργά το βράδυ.
6η μέρα - Δευτέρα του Πάσχα: Βόρεια Πλευρά Νησιού (Λάμπη) - Πειραιάς

Περιλαμβάνονται:

 • Εισιτήρια πλοίου Πειραιάς – Πάτμος – Πειραιάς οικονομικής θέσης
 • Μεταφορές, εκδρομές με πολυτελές κλιματιζόμενο πούλμαν ως πρόγραμμα
 • Διαμονή στο SKALA HOTEL 3*
 • Μπουφέ πρόγευμα
 • Το Αναστάσιμο δείπνο και το Πασχαλινό γεύμα
 • Αρχηγός/Συνοδός
 • Ασφάλεια Αστικής ευθύνης & ταξιδιωτική στους εκδρομείς με πούλμαν ως 75 ετών
 • Φ.Π.Α

Δεν περιλαμβάνονται:

 • O εκάστοτε φόρος διαμονής ανά δωμάτιο/διανυκτέρευση (τέλος ανθεκτικότητας στην Κλιματική Κρίση), θα πρέπει να πληρωθεί απευθείας στο ξενοδοχείο
 • Τα εισιτήρια εισόδων σε χώρους επισκέψεων

Τιμοκατάλογος

Πάτηστε στην εικόνα για μεγέθυνση

* Για περιορισμένο αριθμό κρατήσεων για τη διαδρομή Πειραιάς – Πάτμος υπάρχει η δυνατότητα κράτησης αριθμημένων αεροπορικών θέσεων και καμπίνας με έξτρα χρέωση.

Πάτηστε στην εικόνα για μεγέθυνση

Σημειώσεις

 • Οι κυρίες θα πρέπει να έχουν κατάλληλη ενδυμασία, για τις επισκέψεις στις μονές (απαγορεύεται η είσοδος των γυναικών στις Μονές με παντελόνια).